12077206_1103418803036051_1254648137_n (1)
Educație financiară pentru liceeni: povestea programului Be $mart
4 martie 2016

Programul Be $mart – educă-te și cheltuie-ți banii cu cap! :)

12874207_1058866507504860_1967045998_o

Ce sfaturi de educație financiară ți-ai da dacă ai fi din nou elev? Ei bine, pornind de la această întrebare a luat loc naștere programul Be $mart, coordonat de Good Life Perfomers și finanțat prin Fundația Comunitară Oradea.

Asociația Good Life Performers pornește de la sloganul: Pentru tineri. Pentru o comunicate puternică. Este o organizație non-profit și non-guvernamentală fondată în Oradea, în toamna anului 2014, dedicată  dezvoltării tinerei generații, promovării educației nonformale și a voluntariatului.

Vizionează spotul de promovare:

Cursurile în cele 10 licee partenere din județul Bihor vor avea loc în intervalul 9 martie-1 aprilie, după cum urmează:

Liceul „Don Orione” Oradea, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, Colegiul „Teodor Neș” Salonta, Liceul Tehnologic nr 1 Salonta, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, Liceul Horea Marghita, C.T. Alexandru Roman, Aleșd, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Oradea.

Evenimentul de încheiere al programului va avea loc pe data de 2 aprilie, în intervalul orar 15:00-17:00, în sala de festivități a Colegiului  Național „Mihai Eminescu” din Oradea unde sunt așteptați parteneri, sponsori, colaboratori, persoane dornice să se alăture promovării educației financiare, dar și tineri interesați.

De ce educația financiară? 

În timp ce derulam campania-concurs de promovare a talentelor intitulată Orice ai face, fă-o bine!, din cadrul programului Good Life Performers 2015, ne-am gândit la ce premiu educativ, dar totuși interesant pentru elevi, am putea oferi liceelor care s-au remarcat cel mai bine în cadrul campaniei. Astfel am descoperit Fundația Dreptul la Educație care oferă workshop-uri gratuite pentru liceeni în domeniul financiar și ni s-a părut că ar fi un premiu atractiv, de care ne-am fi bucurat și noi dacă-l câștigam în perioada liceului. Am reușit în cele din urmă să punem cap la cap un parteneriat și astfel 50 de elevi s-au bucurat de un curs gratuit. Feedback-urile au fost pozitive, elevii fiind încântați pentru că, deși activitățile sunt dinamice și chiar amuzante, aceștia învață lucruri utile și practice din domeniul financiar. Imediat după această experiență, am realizat un sondaj mai extins în rândul elevilor bihoreni și am ajuns la concluzia că merită și e nevoie să investim în această direcție și să dezvoltăm programe de acest tip.

–Mark Lukacs, președinte fondator al Asociației Good Life Performers, student în anul II la specializarea Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Așa cum afirmă și preşedintele Fundației „Dreptul la Educație”, László Diósi, tinerii au nevoie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic și studiile recente relevă un nivel de educație financiară sub medie, în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educației financiare a noii generații. Este o misiune pe care avem datoria să ne-o asumăm cu toții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>