12208501_424798887721949_2318451398025539841_n
DIRECŢIONEAZĂ 2 % : Pentru tineri. Pentru o comunitate puternică.
18 decembrie 2015
12874207_1058866507504860_1967045998_o
Programul Be $mart – educă-te și cheltuie-ți banii cu cap! :)
4 martie 2016
12077206_1103418803036051_1254648137_n (1)

Ce sfaturi de educație financiară ți-ai da dacă ai fi din nou elev? Ei bine, pornind de la această întrebare a luat loc naștere programul Be $mart marca Good Life Perfomers, finanțat prin Fundația Comunitară Oradea. Cu toții avem nevoie  să învățăm care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare pot lucra în sprijinul lor.  Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

12874207_1058866507504860_1967045998_o

Cum ne-am propus să formăm elevii? Pentru început, prin 30 de cursuri interactive și practice pe tema educației financiare susținute de traineri din partea Fundației Dreptul la Educație, la care vor participa nu mai puțin de 750 de liceeni din județul Bihor și cu ajutorul mini-ghidului educativ Be $mart realizat în parteneriat cu experți în domeniul financiar. În ghid, elevii vor găsi 30 de sfaturi pentru a-și economisi banii, dar și recomandări de site-uri și cărți. Capitolul Conversații valoroase reunește 8 interviuri realizate cu profesioniști din domeniul antreprenorial și financiar: Pantiș Octavian, Sava Alexandra, Lorand Soares Szasz, Daniel Zărnescu, Vlad Sarca, Sorin Constantin, Pera Novacovici și Păsat Liviu.

Mai jos, puteți citi Cuvântul înainte al mini-ghidului Be $mart, din care puteți afla cum a luat naștere programul:

coperta fata ghid

Cuvânt înainte

Singura diferență dintre o persoană bogată și una săracă este modul în care își folosesc timpul.

Robert Kiyosaki

La finele anului 2014, Mark a fondat Asociația Good Life Performers prin intermediul căreia își dorea să dezvolte și să implementeze programe de tineret pentru bihoreni. Motto-ul era sugestiv: Pentru tineri. Pentru o comunitate puternică. Imediat după fondare, împreună cu o veche prietenă, Oana, a aplicat la Bursa Talentelor, un concurs de proiecte organizat de Fundația Comunitară Oradea destinat tinerilor bihoreni. Programul cu care au aplicat cei doi urma să fie numit chiar Good Life Performers și își propunea să promoveze ideile care au stat la baza fondării asociației. Deoarece s-au gândit că nu vor putea coordona proiectul doar ei doi, Mark a apelat la prietenii lui: Vlad și Flavius, pe a căror disponibilitate putea conta în acel moment. Așa a început de fapt colaborarea noastră.

De ce educația financiară?

În timp ce derulam campania-concurs de promovare a telentelor intitulată Orice ai face, fă-o bine!, din cadrul programului Good Life Performers 2015, ne-am gândit la ce premiu educativ, dar totuși interesant pentru elevi, am putea oferi liceelor care s-au remarcat cel mai bine în cadrul campaniei. Astfel am descoperit Fundația Dreptul la Educație care oferă workshop-uri gratuite pentru liceeni în domeniul financiar și ni s-a părut că ar fi un premiu fain, de care ne-am fi bucurat și noi dacă-l câștigam în perioada liceului. După câteva mailuri schimbate, am reușit să punem cap la cap un parteneriat, iar în cele din urmă, 50 de elevi s-au bucurat de un work-shop gratuit. În urma celor două workshop-uri am primit feedback-uri pozitive, elevii fiind încântați și interesați să mai participe la astfel de cursuri care să îi ajute să utilizeze banii într-un mod sănătos. Mesajele sunau cam așa:

Foarte interactiv, distractiv și interesant.

Când am auzit că astăzi vom avea o activitate referitoare la economie eram dezamăgită, dar sincer, așteptările mi-au fost depășite, iar activitatea mi-a plăcut mult, stârnindu-mi interesul.

Best game ever! Serios. Chiar avem nevoie de mai multe astfel de workshop-uri.

Așa cum afirmă și preşedintele Fundației „Dreptul la Educație”, László Diósi, tinerii au nevoie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic și studiile recente relevă un nivel de educație financiară sub medie, în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educației financiare a noii generații. Este o misiune pe care avem datoria să ne-o asumăm cu toții.
De la idee la finanțare
După ce am finalizat cu succes cele propuse în programul din 2015 și ne-am cam eliberat de sarcini și deadline-uri, am ieșit la o cafea/ceai :) cu echipa, ca între prieteni. Întorcând mai multe idei pe toate părțile, în cele din urmă s-a concretizat un nou proiect marca Good Life Performers: Be $mart – educație financiară pentru liceeni.

Despre proiect, mai pe larg

Prin proiectul Be $mart, dorim să implementăm o atitudine financiară responsabilă în rândul liceenilor din județul Bihor. Scopul principal al acestui proiect este acela de a crea aptitudini financiare, economice și manageriale conform cerințelor societății în care trăim. Având în vedere nivelul de trai scăzut, prin implementarea unei gândiri financiare propice vom ajuta la gestionarea mai bună a resurselor financiare de care liceeni vor dispune în viitor. Cum ne-am propus să formăm elevii? Prin workshop-uri pe tema educației financiare și prin realizarea minighid-ului Be $mart, oferit gratuit ca material suport elevilor participanți la workshop-uri.

O veste nemaipomenită!

Așteptam de ceva vreme cu sufletul la gură mailul prin care aflam dacă proiectul nostru primește, sau nu, finanțare în cadrul Bursei Talentelor, când în data de 26 noiembrie ne-a intrat următorul mail în inbox:

Bună ziua,
Felicitări!
Proiectul cu care aţi aplicat la programul Bursa Talentelor al Fundaţiei Comunitare Oradea a fost selectat pentru a primi finanţare.
Vă mulţumim pentru interesul acordat şi sperăm să avem o colaborare eficientă în perioada care urmează.
În data de 9 Decembrie, la ora 17.00 va avea loc Gala de Responsabilitate Socială Corporativă, în cadrul căreia va trebui să susţineţi proiectul în faţa companiilor invitate. Acestea vor avea posibilitatea de a dona pentru oricare dintre proiectele selectate pentru a obţine finanţare.
Vă rugăm să pregătiţi o prezentare Power Point de maxim 5 minute şi să vă gândiţi la o prezentare la stand (standurile cu proiecte vor fi la intrarea în sala unde va avea loc evenimentul, toţi cei invitaţi la Gală vor trece pe la standuri înainte de începerea evenimentului).
Vă voi contacta şi telefonic pentru detalii.

O zi frumoasă,
Roxana Trifa
Grant Manager
Fundația Comunitară Oradea

Gala CSR 2015: Vlad și Flavius conving finanțatorii

Totul avea să înceapă Miercuri, 9 decembrie, la ora 17:00 la hotel Ramada din Oradea. Emoțiile erau mari, dar la fel și așteptările. Au ajuns cu 2 ore înainte pentru a se asigura că totul va ieși așa cum trebuie.
În prima parte a evenimentului, fiecare dintre proiectele care au câștigat bursa, 10 la număr, aveau de pregătit un stand de prezentare al proiectului cu afișe și fluturași, cu scopul de a atrage cât mai mulți viitori finanțatori la standul lor. Posibilii finanțatori au început să apară, iar emoțiile creșteau. Fiecare venea cu propriile întrebări, iar băieții încercau să răspundă cât mai convingător.

În a doua parte, în sala mare de evenimente, în timpul servirii mesei de către viitorii donatori, fiecare bursier avea de susținut o prezentare în fața publicului, după care se trecea la licitație: cei care doreau să susțină acel proiect anunțau cu voce tare suma donată pentru acesta. A venit momentul prezentării proiectului Be $mart, băieții erau emoționați, dar au făcut față cu brio acestui test, primind o sumă mai decât și-au propus inițial. Astfel au reușit să extindă proiectul și să ajungă la cât mai mulți liceeni. Proiectul Be $mart a strâns suma de 9.643.25 lei.
Ne-am propus să începem acest mini-ghid de educație financiară cu povestea noastră, din momentul în care am început să lucrăm împreună și până la finanțarea acestui proiect. Sperăm să învățați și să vă distrați cel puțin la fel de mult cum am făcut-o noi, gândind și implementând acest proiect pentru voi.

În încheiere, vă transmitem un mesaj simplu: Be $mart (Fii deștept), inclusiv când vine vorba de bani! :)

Succes financiar,

Flavius Herlaș și Vlad Mocanu                                                                                  Lukacs Mark
Coordonatori proiect Be $mart                                                                 Președinte Good Life Performers

Libris.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>